—айт о строительстве домов и коттеджей

—троительство домов
—татьи о строительстве


—татьи о строительстве >> Ёлектрооборудование >> јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока


јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока
яцюта ћ. √елескул ћ. —авченко ќ. јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока // јгро—в≥т. 2002. є5. C.22

√армон≥зац≥¤ нац≥ональних законодавчих та нормативних акт≥в ”крањни до вимог д≥ючих директивних документ≥в ™вропейського —оюзу, а також Ївропейських та м≥жнародних стандарт≥в Ї необх≥дною передумовою вступу ”крањни до —в≥товоњ орган≥зац≥њ торг≥вл≥ (—ќ“) та набутт¤ ”крањною статусу асоц≥йованого члена ™—.

–еал≥зац≥¤ цих стратег≥чних ц≥лей стосуЇтьс¤ вс≥х галузей економ≥ки ”крањни ≥, в першу чергу, тих, що в≥днесен≥ до пр≥оритетних.

¬ агропромисловому комплекс≥ ”крањни одною з пр≥оритетних галузей с≥льськогосподарського виробництва ¤вл¤Їтьс¤ молочне тваринництво та молокопереробна промислов≥сть. ѕри цьому головною проблемою в виробництв≥ молока Ї стимулюванн¤ суттЇвого п≥двищенн¤ показник≥в його ¤кост≥ в≥дпов≥дно до вимог нового базового державного стандарту ”крањни ƒ—“” 3662-97 "ћолоко коров'¤че незбиране. ¬имоги при закуп≥вл≥", що вводитьс¤ в д≥ю з 01 липн¤ 2002 р. ѕерех≥д на новий стандарт, в≥дпов≥даючий в основному вимогам директиви є 92-46 ™вропейського —оюзу по молоку, супроводжуЇтьс¤ введенн¤м новоњ системи оплати за молоко залежно в≥д гатунковоњ структури, вм≥сту жиру та битка, ¤к це прийн¤то в крањнах Ївропейського сп≥втовариства.

—п≥вв≥дношенн¤ вартост≥ жиру та б≥лка в структур≥ ц≥ни одиниц≥ маси молока, наприклад 1 т, встановлюЇтьс¤ на р≥вн≥ 40%:60%. ÷е обумовлено фактичним сп≥вв≥дношенн¤м вартост≥ вм≥сту жиру та б≥лка в молочн≥й продукц≥њ з урахуванн¤м ринкових ц≥н. “аке сп≥вв≥дношенн¤ в≥дображаЇ напр¤мок зб≥льшенн¤ обс¤г≥в виробництва високо¤к≥сноњ конкурентоспроможноњ молочноњ продукц≥њ ≥ економ≥чну зац≥кавлен≥сть товаровиробник≥в у п≥двищенн≥ масовоњ частки б≥лка в молоц≥.

¬изначенн¤ показник≥в ¤кост≥ молока: масовоњ частки жиру, б≥лка, сухих речовин, густини та температури, зг≥дно вимог ƒ—“” 3662-97 потребуЇ в≥дпов≥дного приладного забезпеченн¤ товаровиробник≥в молока та молокопереробних п≥дприЇмств ус≥х форм власност≥. ≈коном≥чно найб≥льш доц≥льним Ї шл¤х розвитку в ”крањн≥ в≥тчизн¤ного виробництва сучасних експрес-анал≥затор≥в ¤кост≥ молока, котр≥ за своњми метролог≥чними та техн≥чними характеристиками не поступалис¤ би кращим зразкам прилад≥в аналог≥чного призначенн¤ заруб≥жних крањн.

¬ “ехнолог≥чному ≥нститут≥ молока та м'¤са ”крањнськоњ академ≥њ аграрних наук (“≤MM ”јјЌ) сп≥льно з ф≥рмою "Ќ»ќ-35" ¬ј“ "„ерн≥г≥вський завод рад≥оприлад≥в" прот¤гом 2000-2001 pp. започатковано розробку в≥тчизн¤ного ультразвукового анал≥затора ¤кост≥ молока "√ранат"

јнал≥затор призначено дл¤ визначенн¤ масовоњ частки жиру, битка, сухого знежиреного молочного залишку (—«ћ«), густини, приведеноњ до 20 "—, ≥ температури незбираного, св≥жого в≥дновленого, консервованого, пастеризованого, стерил≥зованого, концентрованого (згущеного без цукру), знежиреного коров'¤чого молока, нормал≥зованих технолог≥чних сум≥шей та вершк≥в в одн≥й проб≥ досл≥джуваних зразк≥в.

јнал≥затор "√ранат" може використовуватис¤ дл¤ виконанн¤ експрес-анал≥з≥в при закуп≥вл≥-прийманн≥, переробц≥ молока, при контрол≥ ¤кост≥ молока, ¤ке реал≥зуЇтьс¤ на ринках, у селекц≥йн≥й робот≥.

« ц≥Їю метою приладами "√ранат" рекомендуЇтьс¤ оснащувати лаборатор≥њ господарств ус≥х форм власност≥ по виробництву та переробц≥ молока, молокоприймальн≥ пункти по закуп≥вл≥ молока в населенн¤, лаборатор≥њ ветеринарно-сан≥тарноњ експертизи ринк≥в, лаборатор≥њ держсанеп≥демслужби ћ≥н≥стерства охорони здоров'¤ ”крањни, лаборатор≥њ контролю по захисту прав споживач≥в.

јнал≥затор складаЇтьс¤ з пробоприймача, блоку нагр≥ванн¤ та термостатуванн¤, пристрою дл¤ вим≥ру й обчисленн¤ на баз≥ м≥кро-≈ќћ.

” режим≥ вим≥ру досл≥джувана проба молока у к≥лькост≥ 20-25 см3 заливаЇтьс¤ до кювети, де вона посл≥довно п≥д≥гр≥ваЇтьс¤ до двох заданих температур, при ¤ких вим≥р¤Їтьс¤ швидк≥сть ультразвуку. Ќа основ≥ отриманих даних м≥кро-≈ќћ обчислюЇ значенн¤ масових часток жиру, —«ћ«, б≥лка та густини в досл≥джуван≥й проб≥ молока. ≤нформац≥¤ про вим≥р значень показник≥в ¤кост≥ посл≥довно в≥дображаЇтьс¤ на цифровому ≥ндикатор≥ анал≥затора.

ѕрилад портативний, простий в обслуговуванн≥, сучасна елементна база з застосуванн¤м м≥кропроцесорноњ техн≥ки забезпечуЇ його високу над≥йн≥сть.

ѕрилад маЇ стандартне пристосуванн¤-роз'Їмник дл¤ п≥дключенн¤ до комп'ютера або принтера та реЇстрац≥њ на них отриманих результат≥в вим≥р≥в.

¬икористанн¤ приладу "√ранат" дозвол¤Ї зам≥нити комплекти апаратури, реактив≥в ≥ матер≥ал≥в зг≥дно вимог п'¤ти стандартних метод≥в, що д≥ють в ”крањн≥, ≥ в≥дпов≥дних м≥жнародних стандарт≥в:












































масовоњ частки жиру -
√ќ—“ 5867-90,
IDF 1D: 1996 (ISO/CD 1211);
IDF 16C: 1987 (ISO 2450: 1985);
IDF 22B: 1987 (ISO 7208: 1984);
масовоњ частки б≥лка -
√ќ—“ 23327-78,
IDF 20B: 1993 (ISO/CD 8968);
масовоњ частки —«ћ« -
√ќ—“ 3626-73,
IDF 21B: 1987 (ISO/DIS 6731);
густини -
√ќ—“ 3625-84;
alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif">
температури -
√ќ—“ 26754-85
alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif">

«агальна варт≥сть витрат на впровадженн¤ стандартних метод≥в б≥льш, н≥ж у чотири рази, перевищуЇ варт≥сть приладу, а екв≥валентн≥ витрати прац≥ при його експлуатац≥њ знижуютьс¤ не менше, н≥ж, у дес¤ть раз≥в. —трок окупност≥ кошт≥в, затрачених на придбанн¤ приладу, складаЇ не б≥льше чотирьох м≥с¤ц≥в

ѕрилад "√ранат" рекомендуЇтьс¤ ¤к основний зас≥б вим≥р≥в при впровадженн≥ нового нац≥онального стандарту ƒ—“” 3662-97 "ћолоко коров'¤че незбиране. ¬имоги при закуп≥вл≥".

¬ипускаютьс¤ дв≥ модиф≥кац≥њ приладу "√ранат": перша " з визначенн¤м ус≥х п'¤ти показник≥в ¤кост≥; друга " без визначенн¤ масовоњ частки б≥лка.

—ер≥йне виробництво анал≥затор≥в "√ранат" плануЇтьс¤ освоњти в II кв. 2002 р. за за¤вками зац≥кавлених споживач≥в.



ќсновн≥ метролог≥чн≥ та техн≥чн≥ характеристики














































































































ƒ≥апазони вим≥р≥в:
масовоњ частки жиру, %
в≥д 0,1 до 10
масовоњ частки б≥лка, %
в≥д 2 до 5
масовоњ частки —«ћ«, %
в≥д б до 12
густини, кг/м3
в≥д 1000 до 1040
температури, "—
в≥д 5 до «ќ
√раниц¤ допусти моњ систематичноњ складовоњ основноњ абсолютноњ похибки при вим≥р≥:
масовоњ частки жиру: alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif">
у д≥апазон≥ 0,1-6%
"0.06%
у д≥апазон≥ 6-10
"0,10%
масовоњ частки б≥лка
"0,16%
масовоњ частки —«ћ«
"0,15%
густини
"0.3 кг/м3
температури
+ 0.5 "—
Ќапруга джерела живленн¤. ¬:
ћереж≥
в≥д 210 до 230
блоку випр¤мленн¤ або акумул¤тора
в≥д 12,3 до 12,9
ѕродуктивн≥сть, проб/г
в≥д 18 до 22
„ас безперервноњ роботи, г
не обмежено
—поживана потужн≥сть, ¬т
не б≥льше 35
√абаритн≥ розм≥ри, мм
150 x 200 x 350
ћаса.кг
не б≥льше 1,5



ƒодаткову ≥нформац≥ю та консультац≥њ ¬и можете отримати за тел. (044) 517-07-30; 517-05-10 (м.  ињв)




Hosted by uCoz