|
—татьи о строительстве >> Ёлектрооборудование >> јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока |
јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока яцюта ћ. √елескул ћ. —авченко ќ. јктуальн≥ питанн¤ в галуз≥ виробництва та переробки молока // јгро—в≥т. 2002. є5. C.22
√армон≥зац≥¤ нац≥ональних законодавчих та нормативних акт≥в ”крањни до вимог д≥ючих директивних документ≥в ™вропейського —оюзу, а також Ївропейських та м≥жнародних стандарт≥в Ї необх≥дною передумовою вступу ”крањни до —в≥товоњ орган≥зац≥њ торг≥вл≥ (—ќ“) та набутт¤ ”крањною статусу асоц≥йованого члена ™—.
–еал≥зац≥¤ цих стратег≥чних ц≥лей стосуЇтьс¤ вс≥х галузей економ≥ки ”крањни ≥, в першу чергу, тих, що в≥днесен≥ до пр≥оритетних.
¬ агропромисловому комплекс≥ ”крањни одною з пр≥оритетних галузей с≥льськогосподарського виробництва ¤вл¤Їтьс¤ молочне тваринництво та молокопереробна промислов≥сть. ѕри цьому головною проблемою в виробництв≥ молока Ї стимулюванн¤ суттЇвого п≥двищенн¤ показник≥в його ¤кост≥ в≥дпов≥дно до вимог нового базового державного стандарту ”крањни ƒ—“” 3662-97 "ћолоко коров'¤че незбиране. ¬имоги при закуп≥вл≥", що вводитьс¤ в д≥ю з 01 липн¤ 2002 р. ѕерех≥д на новий стандарт, в≥дпов≥даючий в основному вимогам директиви є 92-46 ™вропейського —оюзу по молоку, супроводжуЇтьс¤ введенн¤м новоњ системи оплати за молоко залежно в≥д гатунковоњ структури, вм≥сту жиру та битка, ¤к це прийн¤то в крањнах Ївропейського сп≥втовариства.
—п≥вв≥дношенн¤ вартост≥ жиру та б≥лка в структур≥ ц≥ни одиниц≥ маси молока, наприклад 1 т, встановлюЇтьс¤ на р≥вн≥ 40%:60%. ÷е обумовлено фактичним сп≥вв≥дношенн¤м вартост≥ вм≥сту жиру та б≥лка в молочн≥й продукц≥њ з урахуванн¤м ринкових ц≥н. “аке сп≥вв≥дношенн¤ в≥дображаЇ напр¤мок зб≥льшенн¤ обс¤г≥в виробництва високо¤к≥сноњ конкурентоспроможноњ молочноњ продукц≥њ ≥ економ≥чну зац≥кавлен≥сть товаровиробник≥в у п≥двищенн≥ масовоњ частки б≥лка в молоц≥.
¬изначенн¤ показник≥в ¤кост≥ молока: масовоњ частки жиру, б≥лка, сухих речовин, густини та температури, зг≥дно вимог ƒ—“” 3662-97 потребуЇ в≥дпов≥дного приладного забезпеченн¤ товаровиробник≥в молока та молокопереробних п≥дприЇмств ус≥х форм власност≥. ≈коном≥чно найб≥льш доц≥льним Ї шл¤х розвитку в ”крањн≥ в≥тчизн¤ного виробництва сучасних експрес-анал≥затор≥в ¤кост≥ молока, котр≥ за своњми метролог≥чними та техн≥чними характеристиками не поступалис¤ би кращим зразкам прилад≥в аналог≥чного призначенн¤ заруб≥жних крањн.
¬ “ехнолог≥чному ≥нститут≥ молока та м'¤са ”крањнськоњ академ≥њ аграрних наук (“≤MM ”јјЌ) сп≥льно з ф≥рмою "Ќ»ќ-35" ¬ј“ "„ерн≥г≥вський завод рад≥оприлад≥в" прот¤гом 2000-2001 pp. започатковано розробку в≥тчизн¤ного ультразвукового анал≥затора ¤кост≥ молока "√ранат"
јнал≥затор призначено дл¤ визначенн¤ масовоњ частки жиру, битка, сухого знежиреного молочного залишку (—«ћ«), густини, приведеноњ до 20 "—, ≥ температури незбираного, св≥жого в≥дновленого, консервованого, пастеризованого, стерил≥зованого, концентрованого (згущеного без цукру), знежиреного коров'¤чого молока, нормал≥зованих технолог≥чних сум≥шей та вершк≥в в одн≥й проб≥ досл≥джуваних зразк≥в.
јнал≥затор "√ранат" може використовуватис¤ дл¤ виконанн¤ експрес-анал≥з≥в при закуп≥вл≥-прийманн≥, переробц≥ молока, при контрол≥ ¤кост≥ молока, ¤ке реал≥зуЇтьс¤ на ринках, у селекц≥йн≥й робот≥.
« ц≥Їю метою приладами "√ранат" рекомендуЇтьс¤ оснащувати лаборатор≥њ господарств ус≥х форм власност≥ по виробництву та переробц≥ молока, молокоприймальн≥ пункти по закуп≥вл≥ молока в населенн¤, лаборатор≥њ ветеринарно-сан≥тарноњ експертизи ринк≥в, лаборатор≥њ держсанеп≥демслужби ћ≥н≥стерства охорони здоров'¤ ”крањни, лаборатор≥њ контролю по захисту прав споживач≥в.
јнал≥затор складаЇтьс¤ з пробоприймача, блоку нагр≥ванн¤ та термостатуванн¤, пристрою дл¤ вим≥ру й обчисленн¤ на баз≥ м≥кро-≈ќћ.
” режим≥ вим≥ру досл≥джувана проба молока у к≥лькост≥ 20-25 см3 заливаЇтьс¤ до кювети, де вона посл≥довно п≥д≥гр≥ваЇтьс¤ до двох заданих температур, при ¤ких вим≥р¤Їтьс¤ швидк≥сть ультразвуку. Ќа основ≥ отриманих даних м≥кро-≈ќћ обчислюЇ значенн¤ масових часток жиру, —«ћ«, б≥лка та густини в досл≥джуван≥й проб≥ молока. ≤нформац≥¤ про вим≥р значень показник≥в ¤кост≥ посл≥довно в≥дображаЇтьс¤ на цифровому ≥ндикатор≥ анал≥затора.
ѕрилад портативний, простий в обслуговуванн≥, сучасна елементна база з застосуванн¤м м≥кропроцесорноњ техн≥ки забезпечуЇ його високу над≥йн≥сть.
ѕрилад маЇ стандартне пристосуванн¤-роз'Їмник дл¤ п≥дключенн¤ до комп'ютера або принтера та реЇстрац≥њ на них отриманих результат≥в вим≥р≥в.
¬икористанн¤ приладу "√ранат" дозвол¤Ї зам≥нити комплекти апаратури, реактив≥в ≥ матер≥ал≥в зг≥дно вимог п'¤ти стандартних метод≥в, що д≥ють в ”крањн≥, ≥ в≥дпов≥дних м≥жнародних стандарт≥в:
масовоњ частки жиру - |
√ќ—“ 5867-90, |
IDF 1D: 1996 (ISO/CD 1211); |
IDF 16C: 1987 (ISO 2450: 1985); |
IDF 22B: 1987 (ISO 7208: 1984); |
масовоњ частки б≥лка - |
√ќ—“ 23327-78, |
IDF 20B: 1993 (ISO/CD 8968); |
масовоњ частки —«ћ« - |
√ќ—“ 3626-73, |
IDF 21B: 1987 (ISO/DIS 6731); |
густини - |
√ќ—“ 3625-84; |
alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif"> |
температури - |
√ќ—“ 26754-85 |
alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif"> |
«агальна варт≥сть витрат на впровадженн¤ стандартних метод≥в б≥льш, н≥ж у чотири рази, перевищуЇ варт≥сть приладу, а екв≥валентн≥ витрати прац≥ при його експлуатац≥њ знижуютьс¤ не менше, н≥ж, у дес¤ть раз≥в. —трок окупност≥ кошт≥в, затрачених на придбанн¤ приладу, складаЇ не б≥льше чотирьох м≥с¤ц≥в
ѕрилад "√ранат" рекомендуЇтьс¤ ¤к основний зас≥б вим≥р≥в при впровадженн≥ нового нац≥онального стандарту ƒ—“” 3662-97 "ћолоко коров'¤че незбиране. ¬имоги при закуп≥вл≥".
¬ипускаютьс¤ дв≥ модиф≥кац≥њ приладу "√ранат": перша " з визначенн¤м ус≥х п'¤ти показник≥в ¤кост≥; друга " без визначенн¤ масовоњ частки б≥лка.
—ер≥йне виробництво анал≥затор≥в "√ранат" плануЇтьс¤ освоњти в II кв. 2002 р. за за¤вками зац≥кавлених споживач≥в.
ќсновн≥ метролог≥чн≥ та техн≥чн≥ характеристики
ƒ≥апазони вим≥р≥в: |
масовоњ частки жиру, % |
в≥д 0,1 до 10 |
масовоњ частки б≥лка, % |
в≥д 2 до 5 |
масовоњ частки —«ћ«, % |
в≥д б до 12 |
густини, кг/м3 |
в≥д 1000 до 1040 |
температури, "— |
в≥д 5 до «ќ |
√раниц¤ допусти моњ систематичноњ складовоњ основноњ абсолютноњ похибки при вим≥р≥: |
масовоњ частки жиру: |
alt="http://www.e-atlas.com.ua/icons/ecblank.gif"> |
у д≥апазон≥ 0,1-6% |
"0.06% |
у д≥апазон≥ 6-10 |
"0,10% |
масовоњ частки б≥лка |
"0,16% |
масовоњ частки —«ћ« |
"0,15% |
густини |
"0.3 кг/м3 |
температури |
+ 0.5 "— |
Ќапруга джерела живленн¤. ¬: |
ћереж≥ |
в≥д 210 до 230 |
блоку випр¤мленн¤ або акумул¤тора |
в≥д 12,3 до 12,9 |
ѕродуктивн≥сть, проб/г |
в≥д 18 до 22 |
„ас безперервноњ роботи, г |
не обмежено |
—поживана потужн≥сть, ¬т |
не б≥льше 35 |
√абаритн≥ розм≥ри, мм |
150 x 200 x 350 |
ћаса.кг |
не б≥льше 1,5 |
ƒодаткову ≥нформац≥ю та консультац≥њ ¬и можете отримати за тел. (044) 517-07-30; 517-05-10 (м. ињв)
|
|
|